"VM är det stora målet"

Senaste skidsäsongen fick ett lite snöpligt slut för Jonna Sundling och resten av längdlandslaget, när coronapandemin drabbade världen. Nu ser Jonna, som slutade tvåa i sprintvärldscupen i vintras, fram emot en ny säsong med VM i tyska Oberstdorf nästa år som det stora målet.

Skidåkaren byggs på sommaren, är en gammal klyscha i längdskidvärlden. I år kanske mer sann än någonsin tidigare. Senaste säsongen fick ett abrupt slut när coronakrisen bröt ut. Tävlingar stoppades. Världscupen avbröts i förtid. Åkarna hade precis dragit iväg till Quebec, Kanada, för världscupavslutningen, när det blev kontraorder, inga tävlingar, bara sätta sig på planet hem igen.

För den svenska skidstjärnan Jonna Sundling innebar det att hon landade på en andraplats i sprintcupen när resultaten räknades ihop. Endast slagen av landslagskompisen Linn Swahn, som knep cupen. Så här i efterhand känner sig Jonna hyfsat nöjd, men hon menar samtidigt att hon var i världens form när allt tog slut.

– Ja, jag hade nog haft chans att ta hem det, säger Jonna. Men det får bli en annan gång…

Mer träning

Istället har det blivit ovanligt mycket tid för träning. Och ett annorlunda säsongsupplägg. För alla skidåkarna i landslaget. Normalt pågår tävlingssäsongen framåt mars. I april tar åkarna "semester". Och i maj drar träningen igång igen inför nästa säsong.

– I år drog träningsperioden igång mycket tidigare, berättar Jonna. För min del har det känts bra. Vi åkare är ganska vana att träna själva och lägga upp vår planering. Jag har varit trygg med att kunna träna mycket utomhus, i lugn och ro. 

Ett vanligt år brukar åkarna ha ett träningsläger i Torsby, Värmland, där det finns en inomhustunnel för skidåkning på snö, någon gång i början av sommaren. I år blev det inställt, eller snarare flyttat till början av augusti. När Idrottare & Artister får en pratstund med Jonna har hon precis kommit hem till Östersund efter lägret.

– Det var bra och kul att träffas i laget igen, säger Jonna. Ett tufft läger med mycket variation. Skidor på snö förstås, men också rullskidor och löpning. Och tester på hur formen är.

Jonna tränar ungefär 750 timmar under ett år. Det är inte mest av alla i landslaget, men ganska genomsnittligt. 

– Man måste balansera träningsmängden klokt, vi ligger så pass högt så det är lätt att gå över gränsen. Det gäller att lyssna på kroppens signaler.

Ny säsong väntar

Nu är det fullt fokus på nästa säsong, som förhoppningsvis blir av. Tävlingspremiären för längdåkarna nationellt är i Bruksvallarna i november. Och i slutet av månaden är det tänkt att världscupen ska ha premiär i finska Ruka. Fram till dess är det träning och fler läger som ligger framför åkarna. Till en början på hemmaplan.

– Det var tänkt att vi skulle åka till Frankrike för ett höghöjdsläger i september, men det blir inte av. Osäkerheten kring corona är för stor, så vi kommer att ha läger i Sverige istället, säger Jonna. 

Säsongens stora mål är VM i Oberstdorf, södra Tyskland, mellan 22 februari och 7 mars nästa år. 

– Jag hoppas verkligen att VM kan genomföras, och att vi kan köra världscup, säger en tävlingssugen Jonna. Men skulle det bli någon form av bakslag med corona, så vet jag att det planeras för att köra tävlingar i Sverige, Norge och Finland. Det skulle förstås inte vara samma sak, men hellre någon form av tävlingar än inga alls. 

Några problem med motivationen som en följd av osäkerheten som corona ställer till, upplever inte Jonna.

– Nej, jag koncentrerar mig på min träning och utgår från att säsongen ska bli av, säger hon. Det är ingen idé att grubbla över sådant man inte kan påverka själv, det blir bara negativa tankar. Jag har fullt fokus framåt.

Jonna har framförallt nått sina största framgångar i sprintgrenen. Och det är sprinten hon satsar mest på, inte minst mot VM. 

– Men jag vill utveckla mig mer i distans, och ta nya kliv för att bli bättre där också, säger hon. Jag ser mig inte som renodlad sprinter, och jag har tagit stora steg i distans varje säsong under flera år.

Både knopp och kropp

Ett led i träningen är också att hålla knoppen igång, inte bara kroppen. Sedan ett par år tillbaka tar Jonna hjälp av en mental coach då och då.

– Framförallt i samband med tävlingar är det bra att kunna få stöd och peppning. Att ha någon att bolla tankar med i sådana lägen gör mig lugn och koncentrerad, det är superbra. 

Personliga mål med säsongen då?

– Jag hoppas förstås att det ska gå bra i VM-sprinten, bättre än förra gången (2019 i Seefeld, Österrike) då jag och Maja Dahlqvist krokade ihop på upploppet och vi ramlade. Den gången slutade jag fyra, så jag vill väldigt gärna ha revansch och komma upp på pallen! Det skulle också vara jättekul att få gå en saftettsträcka. Och så siktar jag högre i Världscupen.

Om det varit lugn och harmoni i Jonnas liv, och hon har kunnat träna på bra, så har det varit desto mer rörigt i skidförbundets längdorganisation en tid. Ledare har kommit och gått, vallare har ifrågasatts och bytts ut, och vem som ska träna vem har varit otydligt. 

– Visst har det märkts av, säger Jonna. Jag tycker kanske inte det påverkat mig så mycket personligen, men det har helt klart varit en mindre bra stämning. Jag måste säga att det känns bra nu när den nya organisationen är på plats. Inte minst på vallasidan som ju är så viktig för oss, det bara måste funka. 

Livet efter skidkarriären

Jonna är "bara" 25 år gammal. Som skidåkare är det fortfarande tidigt i en lång karriär för den som får vara skadefri och kan hålla igång motivation och träning. Men lite har hon ändå börjat fundera på livet efter elitkarriären.

– Jag har väl tänkt på att kanske plugga något så småningom. Kanske sjuksköterska? I alla fall något som är samhällsnyttigt. Det har man ju sett nu under coronapandemin hur viktigt det är att sådant fungerar i samhället, säger Jonna. Och både min mamma och mormor har jobbat inom vården, så det ligger nära tillhands.

Har du nån fritid?

– Jodå, allt i livet är inte skidor, träning och tävling, det finns mycket annat som är viktigt. Jag umgås gärna med familjen, och så har vi nyligen skaffat en liten hund, en jack russel som fått namnet "DJ". Tillsammans med min Sambo, Anton, har vi köpt en tomt i Tärnaby, och tanken är att vi ska bygga hus där så småningom. Och så gillar jag jättemycket att baka, och äta, avslutar Jonna.

Skidlandslagets höstschema

September: Läger i Sverige. (ersätter planerat höghöjdsläger i Font Romeau, Frankrike)

Oktober: Läger i Val Senales, Italien och Idre Fjäll (snöläger)

November: Tävlingspremiär Bruksvallarna, Världscupen startar 27-29 november i Ruka, Finland