Äntligen hockey

Lördagen den 19 september startar Svenska Hockeyligan, SHL, säsongen 2020/2021. Fjorton klubbar ska spela 52 matcher i jakten på en plats i SM-slutspelet och en chans till att bli mästare. Under augusti har lagen spelat försäsongsmatcher för att få upp matchtempot. Men hur kommer den nya hockeysäsongen att se ut, i skuggan av corona?

Förra säsongen är lagd till handlingarna med en avslutning som ingen önskade. Inställt slutspel och ingen svensk mästare korad. Nu blickar alla framåt mot kommande säsong och spanar in spelschemat. Första speldatum för SHL är lördagen den 19 september. Och Hockeyallsvenskan drar igång den 2 oktober.
– Förberedelserna har varit bra, men förstås annorlunda, säger Henrik Strid, assisterande tränare i Luleå Hockey. Vi har fått göra en del anpassningar med tider och utifrån att flera har varit deltidspermitterade. Sen är det förstås alla nya rutiner med att hålla avstånd, handsprit och sånt.

SHL-seriesegrarna från förra säsongen, Luleå Hockey, inleder sin jakt på ännu en serieseger med att ställas mot tvåan i tabellen, Färjestad. Det blir alltså ett tungviktsmöte direkt i första omgången. 
– Vi hoppas kunna vara med och slåss i toppen även den här säsongen, vi känner att vi har ett bra lag och skull gärna vilja ha ett riktigt SM-guld den här gången, säger Henrik Strid.

Luleå har gjort några spännande värvningar som de hoppas mycket på. Bland annat Victor Berglund och Eddie Larsson på backsidan.
– Och så har vi en hemvändare i Linus Klasen, som lämnat Lugano i Schweiz för spel i Luleå, berättar Henrik Strid. 

Utöver SHL-premiären ska Luleå Hockey även spela europaturneringen Champions Hockey League, CHL. Planen är att börja spela i oktober.
– Vi vill spela bra där också, säger Henrik Strid, men där är formatet i nuläget en smula osäkert med tanke på coronasituationen i övriga Europa.

Brynäs ställs mot Malmö i SHL-premiären. Och i allsvenskan börjar MoDo borta mot AIK.
– Sportsligt har vi en bra verksamhet, konstaterar Johan Widebro, klubbdirektör för MoDo Hockey. Det är klart att det är en smula ovisst inför starten, framförallt publikmässigt. Men jag känner att laget är hungrigt och vår målsättning är att vara i topp i serien, och sedan ta steget upp till SHL. Vi har ett ungt lag där vi både tappat spelare, och fyllt på med nya.

Precis som förra säsongen kommer speldagarna i SHL främst att vara schemalagda på tisdagar, torsdagar, och lördagar. Det är fulla omgångar för det mesta. Nyligen bestämdes dock att matcher inledningsvis kan komma att flyttas, detta för att skapa så rättvisa förhållanden publikmässigt som möjligt för klubbarna, i och med de senaste publikrekommendationerna från myndigheterna.

Ekonomin knäckfråga

Men även om en hel del är sig likt så här innan seriestarterna, så är det mycket som är olikt och ovisst. Och det stavas förstås framförallt: corona.

Det extra statliga stödet till idrotten i våras innebar 95 miljoner kronor till svensk ishockey på olika nivåer. Kompensationen var avgörande för flera föreningar som har ekonomiska utmaningar till följd av inställda aktiviteter och uteblivna publikintäkter. Men det ger inte full kompensation. Möjligheten att ta in publik under säsongen är fortfarande oviss och publikfrågan handlar om överlevnad för många hockeyföreningar.

Enligt Anders Olsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, påverkas inte bara elitverksamheten när publikintäkterna uteblir. Även barn- och ungdomsverksamheten tar stryk.
– Tack vare de statliga stöden har vi kunnat parera ekonomin och anpassa oss, säger Johan Widebro. I nuläget mår vi bra ekonomiskt och klarar oss. Vi har nog uthållighet på åtminstone sex månaders sikt. Men jag ska inte sticka under stol med att publikintäkterna är viktiga. I det långa loppet håller det inte att vara utan publiken. 

Henrik Strid i Luleå håller med:
– Alla har det tufft ekonomiskt idag, och vi är som så många andra ett företag som måste tjäna pengar för att gå runt. Vi har bra sponsoravtal som rullar på, men publikintäkterna kan bli kritiska på sikt om vi inte får börja fylla arenorna. Förra åtet hade vi ett hemmasnitt på cirka 5500 åskådare, i en arena som tar bortåt 6300. Det säger sig självt att en gräns på 500 åskådare innebär helt andra intäkter.

Publikprotokoll och maxgränser

Inför den stundande säsongsstarten har svensk ishockey arbetat fram ett detaljerat publikprotokoll som via Riksidrottsförbundet dragits med Folkhälsomyndigheten. 

Huvudpunkterna i publikprotokollet är:

  • Gemensam och tydlig information och kommunikation om allas ansvar.
  • Minst 1 meters avstånd mellan besökare på såväl läktare som övriga publika områden, i och utanför arenan.
  • Biljettsystem anpassas så att enbart varannan sittplats på varje stolsrad kan säljas för att säkerställa avståndet.
  • Personliga biljetter tillämpas för att kunna underlätta eventuell smittspårning.
  • Enbart hemmapublik – inga organiserade resor till bortaplan.
  • Ett överdimensionerat antal entréer, kiosker och toaletter ska finnas för att undvika köer. Vid behov kan man även nyttja ambulerande försäljning på läktarna.

Tanken är att det med hjälp av publikprotokollet ska kunna gå att ta in mer publik än dagens gräns om 50 personer på ett säkert sätt där social distansering kan garanteras. Men inledningsvis arbetar svensk hockey med att i första hand kunna genomföra säkra evenemang utan publik. Förhoppningen är förstås att så snart som möjligt kunna öppna dörrarna för publik igen. 
– Jag tycker publikprotokollet är ett bra initiativ och stöd för oss i klubbarna om hur vi ska agera, säger Johan Widebro. Det ger konkret vägledning och tar upp bra åtgärder.

Det nya förslaget från Folkhälsomyndigheten om att öppna upp för publik om 500 sittande åskådare, med ett avstånd på 1 meter mellan var och en, är ett steg i rätt riktning, enligt SHL. Men samtidigt kritiserar organisationen förslaget, och menar att ett absolut tak om 500 åskådare slår hårt mot klubbar som har arenor med betydligt större publikkapacitet. En lösning med ett maximerat åskådarantal i förhållande till arenans kapacitet vore att föredra.
– Självklart vill alla ha fulla läktare när spelet drar igång, säger Henrik Strid. Men samtidigt måste vi ha respekt för det som händer i världen, folkhälsan är trots allt viktigare än hockey, så vi får rätta in oss. 500 åskådare är trots allt bättre än 50, eller inga alls.