Full fart mot VM

Om ganska precis en månad, närmare bestämt den 11 juni, spelar det svenska fotbollslandslaget sin första gruppspelsmatch i årets VM som hålls i Frankrike. På motståndarsidan då står Chile. Ett landslag som svenskorna inte vet så väldigt mycket om, annat än att de spelar typisk sydamerikansk fotboll. Vi har pratat med landslagets anfallsess Fridolina Rolfö och mittbacksklippan Nilla Fischer om vägen mot VM.

 Men vi börjar i Stockholm. 25 882 åskådare på Friends kan ju inte ha fel – damfotboll är stekhett! Även om svenska landslaget förlorade den där matchen i början av april mot Tyskland med 1-2, så innebar den en viktig milstolpe för damfotbollen. Ett rejält publikmässigt genombrott. 

-Det var väl nästan den bästa ”kick off” vi kunde få inför VM, säger Nilla Fischer, landslagets mittbacksklippa sedan många år. Det skulle förstås vara att vi vunnit också. Men det var en häftig upplevelse ändå.

Fridolina Rolfö håller med:

-Det var stor glädje och fantastiskt kul med så enormt intresse. Vi märker att allt fler vill se damfotboll, med publikrekord nyligen i både Spanien och Italien. Och när vi spelar Champions League är det alltid utsålt.

Det var första gången damlandslaget fick möjligheten att spela på Friends, och dessutom inför rekordpublik! Något som betyder mycket, för spelarna själva, men kanske särskilt för alla unga tjejer som var på plats och fick uppleva att man kan få komma ut och spela för sitt land inför massor av människor. 

-Jag hoppas verkligen vi kan dra nytta av den här succén och fortsätta jobba för att lyfta damfotbollen som produkt ytterligare, säger Nilla. En nyckel till framgången var att förbundet, klubbar och inte minst landslaget tillsammans drivit marknadsföringen medvetet, det ger resultat. Även hög aktivitet i sociala medier har bidragit. 

-Förbundet gjorde verkligen bra insatser med marknadsföringen inför Tysklandsmatchen, säger Fridolina. Men för att detta ska kunna fortsätta krävs också ett starkt stöd hela vägen från de internationella förbunden, Fifa och Uefa. Och mer moderna sätt att över tid jobba med marknadsföringen. 

VM-stämningen stiger

Men nu är Friendsmatchen historia. Och fullt fokus mot VM gäller. Den 16 maj ska VM-truppen tas ut, och sedan blir det ett läger i Båstad och Göteborg, med matcher mot Sydkorea, innan det bär av till Frankrike.

-Det känns och märks i laget att det är VM på gång, säger Fridolina. Vi har längtat och det är ett taggat gäng som nu ser fram emot det sista lägret och genrepet innan mästerskapet.

Sveriges grupp består av USA(!) Chile och Thailand. USA är ju gamla ”arvfienden” och ett lag och land som svenskorna har bra koll på sedan otaliga mästerskapsmatcher tillbaka. 

-Thailand och Chile vet vi mindre om, erkänner Nilla. Vi har högre rankning på papperet så vi borde slå dem, men match är alltid match…

-Jag har mött Thailand, fyller Fridolina i. Dom spelar typiskt asiatiskt, mycket kortpassningsspel. Chile vet inte jag heller så mycket om, men vi har spelat mot brasilianska lag som har liknande spel, dom är inte alltid så organiserade… USA är förstås alltid starka, med fysiskt, lite rakare spel. Dom måste nog ses som en av favoriterna till VM-titeln.

Vidare från gruppen förstås

Målet är förstås att ta sig vidare från gruppen. De två främsta är direkt vidare. 

-Man går ju alltid för att vinna i ett mästerskap, och har vi bara spelet för dagen så är jag säker på att vi kan vinna hela VM säger Nilla. 

-För min personliga del tycker jag semifinal vore rimligt, men samtidigt tufft så klart, säger Fridolina. 

För två år sedan vann Nederländerna EM med ett snabbt och kvickt spel. De sprang helt enkelt ifrån de flesta andra lagen och hade verkligen lyckats toppa formen. Under förbundskapten Peter Gerhardsson har det svenska laget börjat spela lite mer ”nederländskt”.

-Med Pia (Sundhage) spelade vi kanske ett rakare, lite enklare, spel, funderar Nilla. Peters filosofi är mer att spela genom alla lagdelar och vara noga med varje detalj. Sedan kan jag hålla med om att vi underpresterade en hel del för två år sedan, vi var inte tillräckligt bra. Nu har vi ett nytt lag med helt andra förutsättningar. Utmaningen är att alla lyckas pricka in den fysiska formen, det är ju skillnad för dem som spelar i Sverige och ganska nyligen dragit igång säsongen, och för oss som spelar i Europa.

Fridolina Rolfö har på senare tid haft ett bra flyt i klubblaget Bayern München. Hon öser in mål och tycker hon hittat sin position bra. Dessutom nu skadefri efter en del tidigare skadeproblem. 

-Det känns väldigt bra och jag hoppas verkligen kunna ta med mig något av målformen till landslaget och VM. Sedan håller jag med Nilla, hela laget behöver lyfta passningsspelet och inte minst bli effektivare offensivt. I försvaret är vi starka.

Nytt ungt blod

Den generationsväxling som sedan en tid pågår i svenska landslaget hoppas de båda också ska avspegla sig på ett positivt sätt i årets VM.

-Det påverkar så klart jättemycket, säger Fridolina. Vi har på senare tid fått in många nya lovande spelare som är på väg upp. Som exempelvis Madelen Janogy, Nathalie Björn och Lina Hurtig som gjorde jättestarka inhopp i vår match mot Österrike (2-0 till Sverige) den 9 april.

Flytta hem eller stanna kvar?

Nilla Fischer avslutar nu sin tid i tyska Wolfsburg, där hon spelat sedan 2013. Och det på bästa tänkbara sätt, med flaggan i topp. I söndags (5 maj) blev hon och Wolfsburg tyska ligamästare! Till sommaren bär det hemåt igen, med spel i allsvenska Linköpings FC.

-Det ska bli väldigt skönt. Som förälder tror jag inte det går att få det bättre än att landa i Linköping, säger Nilla. När man får familj blir de sociala nätverken så viktiga och vår son Neo, snart två år, behöver det. Jag ser jättemycket fram emot att få börja ett nytt kapitel.

Men någon ”pensionärstillvaro” är det inte frågan om.

-Nej, jag hoppas på spel både i Linköping och landslaget framöver, säger hon. Jag satsar så länge jag kan och platsar. Men så mycket kan jag nog säga att det är mitt sista VM, däremot kanske inte sista mästerskap…

När Nilla en gång lägger dojjorna på hyllan vet vi alltså inte, och hon själv vet heller inte exakt vad hon ska göra då.

-Jag är väldigt intresserad av frågor kring kost, hälsa och träning, så det kanske landar där på något sätt. Och jag skulle gärna ha någon roll inom fotbollen också. 

Fridolina är ju några år yngre än Nilla. Men även Fridolinas spelarkontrakt med Bayern München löper ut nu till sommaren. Och alldeles nyligen blev det klart att den nya klubbadressen blir tyska mästarlaget Wolfsburg. Så Nilla Fischer lämnar, medan Fridolina ansluter!

-Jag ser det som ytterligare ett steg upp för mig, sa Fridolina till SVT Sport i samband med att den nya klubben avslöjades. Jag har drömt om att spela de stora matcherna och att få vinna titlar. Och nu kommer jag till en klubb med lite mer spets i laget.

Koll på ekonomin

Som utlandsboende har Fridolina god nytta av att vara kund i Swedbank och inom konceptet Idrottare & Artister. 

-Jag tycker det funkar väldigt bra, och har haft en hel del kontakt med Andreas (Suihko som jobbar på heltid som kundansvarig för Idrottare & Artister) på banken som hjälper mig med allt möjligt, till exempel sådant som har med utlandsboende att göra. Konceptet är i framkant och i och med att man som idrottare ofta har lite udda behov är det jättebra att det går att skräddarsy lösningar. Man behöver få ett helhetsperspektiv på alla aspekter av sin ekonomi, och det får jag.