Starta eget, köpa
eller bli delägare?

För den som är sugen på att testa livet som företagare finns det flera vägar. Den vanligaste är kanske att starta företag själv. Men det finns andra sätt. Ett är att gå in som delägare, eller helt enkelt köpa ett företag som redan är igång. (se också Idrottare & Artister #3 2018 där vi pratade med ”affärsängeln” Mattias Weinhandl, som investerar i så kallade start up-företag.)
Ulf Skarin på Swedbank Ägarplanering tipsar om hur också du kan göra.

Om det börjat gå bra nu, och pengarna rullar in som de ska nu, kan det vara läge att göra något vettigt med dem. Till exempel att satsa på någon form av företagande.  Förutom att starta eget kan man gå in som delägare eller köpa ett företag. 

Oavsett vilken väg man väljer finns det förstås en massa saker att tänka på. Ägarförändringar innebär alltid att det händer saker med skatter, juridik och ekonomi. Och även känslor kan spela roll. Handlar det till exempel om ett familjeföretag som ägts och drivits av en och samma familj i flera generationer, men som av olika skäl behöver ta in nya ägare, är det klokt att vässa känselspröten och känna av stämningsläget. 

Det finns så klart många skäl till varför man kan vilja hålla på med företagande – ha nåt att göra, tjäna pengar och bli rik, hjälpa intressanta företagsidéer framåt… 

Många som tjänat pengar på exempelvis en idrott väljer att jobba med någon form av företagande. I förra numret av Idrottare & Artister (Idrottare & Artister #3 2018), träffade vi före detta hockeyproffset och numera affärsängeln Mattias Weinhandl, som investerar i spännande start up-företag. Mattias var ju i ett läge där han kunnat samla på sig en del pengar under sin spelarkarriär, och nu kan använda dem för olika satsningar. 

Delägare en väg in

För den som precis börjat få in lite pengar på sin idrott är läget så klart annorlunda. Men visst kan man bli delägare och engagera sig också med mindre pengar på fickan. 

- Det första man ska tänka på om man funderar på att engagera sig i ett företag är vad man själv är intresserad av, kanske redan kan något om eller är bra på, säger Ulf Skarin, på Swedbanks avdelning Ägarplanering. Det är alltid enklare om man har lite koll på var företaget gör.

Att gå in i start up-företag, som Mattias Weinhandl, kan förstås vara spännande och lite ballt… Men här finns fallgropar att se upp med! Det är inte alltid de mest fantastiska idéerna blir de framgångsrika företagen. Alla är inte Spotify, Minecraft eller Klarna. 

- Om man till exempel blir kontaktad av ett företag som vill att man ska satsa pengar tycker jag man ska göra ganska noga efterforskningar först innan man går in med sina privata pengar, säger Ulf Skarin. Börja prata med folk som kanske kan något om företaget eller branschen. Finns det andra redan verksamma företag? En annan viktig sak är att undersöka om det verkligen finns kunder för företagets produkt eller tjänst. Annars är det svårt att få till nån vidare affärsverksamhet. 

Det finns alltså flera olika vägar in i ett företagande. Om man inte tycker att start up-vägen känns helt trygg, kan man gå in i redan befintliga företag. Som har en bevisat fungerande affärsidé, kunder, personal, verksamhet och så vidare. 

Passa på vid generationsskifte

- Det finns många företag som av olika skäl inte drivs till sin fulla potential, menar Ulf Skarin. Anledningarna kan vara många, till exempel att ägaren börjar bli lite äldre, kanske har ägt och drivit företaget länge, eller börjar tröttna. Av andra skäl kan det också behövas nytändning. Det är ett gyllene tillfälle för exempelvis en idrottare som har börjar dra in lite pengar. Sen kan man förstås välja storlek på sitt engagemang – allt från att köpa hela, till att bli en minoritetsägare. 

Nu handlar det här mer om fåmansföretag där det kan vara intressant att gå in som en mer eller mindre tongivande ägare. I större företag finns alltid möjligheten att enbart köpa aktier och bli mer av ”delägare på distans”.

- Men att gå in i ett mer direkt ägande kan vara spännande, intressant och lönsamt, säger Ulf Skarin. Det finns massor med fina bolag till salu, och till riktigt bra priser. Företag som har stor utvecklingspotential.

När man letar företag är det alltså bra att börja med sig själv – ställa sig frågan vad man kan och tycker är roligt. Är det mode? Datorspel och annan teknik? Kanske livsmedel? Eller nåt helt annat? Och den viktigaste frågan av alla – varför vill jag göra det här?

Ta plats i styrelsen

- Om man väljer att gå in med en hygglig ägarandel tycker jag absolut man ska se till att få plats i styrelsen. Då får man en direkt ingång till företagets viktigaste beslut och kan påverka inriktningen, säger Ulf Skarin. Som aktiv idrottare kanske man inte ska arbeta operativt i företaget, alltså delta i det dagliga arbetet. Men genom att vara delaktig i styrelsen får man en väldigt bra inblick. Om man ändå väljer en mer passiv roll tycker jag man ska vara noga med att hålla sig informerad om vilka beslut styrelsen fattar, och vad som händer i företaget. Det handlar ju trots allt om dina pengar! Givetvis kommer det också in en massa juridik, till exempel är det väldigt viktigt att teckna ett så kallat aktieägaravtal, och prata med de andra ägarna om hur de ser på företaget så att man är överens om inriktningen. 

Se upp med…

Finns där några varningssignaler att se upp med? Ja, självklart massor!

- En sådan att ha koll på är vad de övriga ägarna kan ha för planer, säger Ulf Skarin. Så att det inte finns några dolda agendor, kanske att dom ser att här kommer en idrottare med färska pengar som vi kan blåsa… Säg att dom skulle hoppa av efter bara en kort tid, och då sitter du med ”Svarte Petter” i knät! Jätteviktigt att ägarna är överens om färdvägen för företaget. 

En annan särskilt viktig sak att ha koll på, framförallt i start up-världen: Om du går in med ett ganska stort belopp – finns det risk att det behövs lika mycket, eller mer, efter en kortare tid?  Att dra igång nya idéer kostar ofta mer än man tror! Självklart ska man också kolla upp att företagets ledning har rätt kunskap. 

- Prata med folk runt omkring företaget, kunder, leverantörer. Googla, läs bokslut, kolla referenser så att de andra ägarna inte har några ”lik i garderoben”, tipsar Ulf Skarin.  Är man riktigt seriös går det också att köpa analyser, som går igenom belastningsregister och en massa andra aspekter. Att prata med företagets revisor kan också ge mycket. 

Till sist – be om hjälp!

En hel del att hålla reda på för den som vill in i företagsvärlden. Lyckligtvis måste man inte kunna allt själv. 

- Förutom att prata med folk man känner som kan något om företagande och kolla med sådana som känner till företaget du är intresserad av, kan även vi från bankens sida hjälpa till, säger Ulf Skarin. Avdelningen Ägarplanering, där jag jobbar, hjälper till med rådgivning i just såna här frågor. Vi har omfattande nätverk och samarbetar även med jurister, skatteexperter, sådana som är bra på företagsstrategier med flera, och inte minst kan vi hjälpa till med råd kring privatekonomin.

Det många idrottare inte alltid tänker på är att man också sätter sitt personliga varumärke på spel när man går in i ett eller flera företag. Det som vid ett första påseende kan verka spännande, kan slå tillbaka om företaget visar sig inte hålla måttet. 

- Och då drabbar det dig som idrottare, påpekar Ulf Skarin. För oavsett vad tanken är med ditt engagemang i företaget, kommer ditt namn att förknippas med det – både när det går bra och dåligt. En idrottares inkomstkurva ser ju ofta också annorlunda ut jämfört med vanliga löntagare. Går det bra kan det bli väldigt mycket pengar in under den – relativt korta – tid som idrottskarriären varar. Sen då? Den som lyckas väl med till exempel att engagera sig i företag har lysande möjligheter att framöver både tjäna bra med pengar, och få en meningsfull tillvaro. Och idrottare är efterfrågade i näringslivet – de kan fokusera, ge järnet och har vinnarskalle! Egenskaper som är guld värda i alla företag!

Här kan du hitta företag till salu:
Företag med försäljningspris upp till 10 miljoner kronor:
Bolagsbron
Företag med försäljningspris över 10 miljoner kronor:
Swedbank Företagsförmedling