Med spel som håller
för att vinna

Golfaren Henric Sturehed gör sin första säsong på Europatouren som medlem av svenska PGA*. Det har varit – är – minst sagt ett intensivt år. Till och med augusti har han ställt upp i 16 tävlingar på touren. Och det bara rullar på. När Idrottare & Artister får en pratstund i början av september håller han på att packa för att åka till Amsterdam för ännu en tävling.

- Första säsongen har varit jättekul och utmanande, säger Henric. Det märks att man är på en annan nivå och nu spelar mot de bästa i världen. Allt är faktiskt bättre – banorna, organisationen, tävlingarna – och spelarna så klart! När man får vara med och jobba med de bästa gör det att man höjer sig och växer själv som spelare tycker jag. 

På de starter Henric har gjort under säsongen har han som bäst en femteplats från Open de España tidigare i år. 

- Det gick också bra i Frankrike i somras med en tolfteplats, berättar Henric.

Tyvärr gick det sedan mindre bra här på hemmaplan i Nordea Masters i augusti.

- Jag hade en formdipp helt enkelt, säger han. Det är sådant som händer då och då i och med att man i princip aldrig kan vara ledig från träningen. Jag var nog lite övertränad eller nedtränad och fick inte spelet att stämma riktigt. Det är bara att ta nya tag, varje tävling är en ny utmaning och det gäller att försöka förbereda sig på bästa sätt.

Viktigt med fys

Henric har justerat några delar av sitt träningsupplägg under den första Europasäsongen.

- Jag försöker träna mer tidseffektivt, till exempel på gymmet, säger han. Eftersom tävlingsschemat är så tajt gäller det att få in fysträningen också, för det är väldigt viktigt för att hålla sig i god form för att vara skadefri. Golf är en ganska ensidig rörelse, så det gäller att stärka upp sig så man inte får skador.

För skador är något Henric vet en hel del om. Fram till han var 21 år gammal spelade han ishockey i Linköping. Men skador satte stopp och så småningom hittade han istället till golfen. 

- Jag har haft en del ryggproblem tidigare, men med rätt träning och bra rehab så verkar ryggen hålla bättre för golf, säger han. 

Och nytta av hockeyn tar han också med sig på andra sätt i den fortsatta golfkarriären.

- Hockeyn har lärt mig mycket om vad det innebär att spela i och vara en del av ett lag, säger Henric. Härifrån kommer mycket av viljan att träna och jobba på framåt – vinnarinstinkten, kan man säga.

Ser framåt

Första säsongen på Europatouren börjar gå mot mål även om där är flera tävlingar kvar. Henric blickar fram emot nästa. Men lite ”jullov” ska han också försöka få in i schemat, kanske enochenhalv-två veckors ledigt kring julen, det blir enda egentliga ”semestern”!

- Säsongen 2019 börjar redan i november, säger han. Jag räknar med att spela i ungefär samma omfattning som i år. Det innebär närmare 41 veckors tävlande! Det kan låta mycket och visst gäller det att inte bli för ivrig och bränna ut sig. Tyvärr är det ganska vanligt att man ”vill för mycket” första säsongen, det gäller att känna sig för ordentligt, och prata med de äldre och mer erfarna på touren.

41 veckors tävlande betyder också drygt 280 dagar på resande fot utanför Sverige. 

Har du funderat på något alternativt boende för att komma lite närmare tävlingarna nere i Europa?

- Nej, jag har nog inte hunnit med det än, säger Henric. Men jag har förmånen att kunna låna en lägenhet i Spanien av min tränare och kan vara där i princip så mycket jag vill. 

Nu är det främst fokus på spelet.

- Jag sätter inte några resultatmål i form av att jag räknar med att vinna ett antal tävlingar eller så, säger Henric. Men i år jag har fått kvitto på att mitt spel räcker till för att vinna. Utmaningen blir att lyckas hålla nivån uppe under en hel tävling som går över flera dagar. Det är just det som skiljer ut de rutinerade, de pallar trycket över hela tävlingen. Det är dit man måste för att vinna. 


*PGA står för Professional Golfers Association, och är en intresse- och serviceorganisation för professionella golfspelare.