En god fotbollskraft

Vilken fotbollssommar vi upplevt! Ett fantastiskt VM där det svenska herrlandslaget verkligen visade framfötterna. Jannes gäng tog sig hela vägen till en kvartsfinal i kanske världens största idrott. Otroligt bra av lilla Sverige, och nästan i klass med bronset 1994. Hur kan man dra nytta av medvinden? Föreningen ViLirare For Friends vet!

Vardagen är här igen, serierna på alla nivåer och åldersgrupper är igång. Nu gäller det att ta tillvara den framgång som VM fört med sig. ViLirare For Friends är en ideell förening som vill bidra till att utveckla svensk fotboll i positiv anda.

- Vi vill bidra till den svenska fotbollen på flera olika sätt, säger Bosse Petersson, kassör i styrelsen för ViLirare. Sportsligt, humanitärt och kulturellt. 

Inom ViLirarefamiljen finns cirka 400 så kallade ambassadörer, bestående av bland annat före detta allsvenska spelare med flera med det gemensamma målet att stå upp för allt det goda som kan förknippas med sporten. Hedersambassadör är Lennart Johansson, tidigare president i europeiska fotbollsförbundet UEFA m m.

Föreningen bildades för ganska precis ett år sedan, bland annat som en reaktion på den tragiska händelsen i Helsingborg i samband med den allsvenska premiären 2014, då en djurgårdssupporter misshandlades till döds. 

Medlemsmöte hos Swedbank

Den 11 september i år, på årsdagen av bildandet, hålls ett stort medlemsmöte på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. 

- Det kommer bland mycket annat att bli ett panelsamtal som leds av Viasats fotbollsankare, Niklas Holmgren. Temat för samtalet blir ”vill du hjälpa eller stjälpa ditt barn?” och kommer att ta upp frågor kring vad det betyder att vara idrottsförälder, berättar Bosse Petersson. Medverkar gör Johan Arneng, tidigare spelare, expertkommentator m m, Peter Gerhardsson förbundskapten för damlandslaget och Martin Åslund, även han före detta spelare. 

Unikt stipendium

Under medlemsmötet kommer även ViLirares stipendium att presenteras.

- Det är vårt huvudnummer, framhåller Bosse Petersson. Och egentligen föreningens främsta syfte. Tanken med stipendiet är att bidra till att utveckla den goda kraften inom sporten. Det går till så att våra medlemmar har fått nominera kandidater och på medlemsmötet kommer 11 stycken att presenteras som ”semifinalister”. Därefter ska vi ha en medlemsomröstning för att få fram tre finalister. Och här tar en jury vid. Vinnaren avslöjas den 20 november vid en högtidlig ceremoni, och stipendiet kommer att delas ut av ingen mindre än Lennart Johansson.

Juryn som ska utse vinnaren är synnerligen namnkunnig och med hur mycket samlad fotbollserfarenhet som helst. Vad sägs om: Glenn Strömberg, Bojan Djordic, Tomas Antonelius, Pia Sundhage, Therese Sjögran och Malin Svedberg. Juryns ordförande är domarprofilen Rune Larsson. 

För att komma ifråga för stipendiet ska man förstås verka i föreningens anda och vara en god kraft för svensk fotboll. Det kan vara en speciell person som får det, men även en förening eller organisation. 

- I dagsläget har vi samlat ihop cirka 40 000 kronor till stipendiet, säger Bosse Petersson. 

Förutom stipendiet arbetar ViLirare även med värderingsfrågor och påverkan både sportsligt och kulturellt för att förbättra attityder och beteenden inom sporten. 

- Vi har även en del sociala aktiviteter som medlemsgolf och liknande, säger Bosse Petersson.

ViLiraredagen gör det lokalt

En annan aktivitet som erbjuds är ViLirare-dagen. 

- Det handlar om ett samarrangemang med lokala föreningar och sponsorer, berättar Bosse Petersson. Tanken är att det ska bli en rolig och underhållande dag som sprider goda värderingar och skapar förebilder hos spelare, ledare, publik och näringsliv. Dagen består av fyra delar: en barn- och ungdomsaktivitet på förmiddagen om cirka 2 timmar, ett seminarium ”typ Skavlan” om till exempel ledarskap och lagbygge, en fotbollsmatch mellan ”ViLirare-laget” och det lokala ”All Star-laget” samt avslutningsvis en kvällsaktivitet – mingel, middag eller liknande. Helt enkelt ett samarbete mellan ViLirare och den lokala föreningen. 

Nyfiken på ViLirare For Friends?
Gå in på www.vilirare.se