Start up blev nystart

Han fick avsluta hockeykarriären i förtid 2014 på grund av skador. Efter en hjärnskakning två år tidigare blev livet sig inte riktigt likt, och till slut bestämde han sig för att lägga skridskor och klubba på hyllan. Så såg inte planerna ut. Men Mattias Weinhandl hittade rätt som affärsängel.

Mattias Weinhandl hade avrundat en framgångsrik hockeykarriär utomlands, med spel både i NHL och Ryssland, för att komma hem och spela ytterligare några år i Linköping HC. Men trötthet, huvudvärk och svårigheter att tåla ljus och ljud efter den där hjärnskakningen två år tidigare satte till slut stopp för fortsatt spel. 

Mattias stod dock inte rådlös. Som 19-åring hade han fått ett stort intresse för aktier och företag. Det var något han nu började spinna vidare på när det inte gick att spela hockey mer. 

- Men redan 2011 hade jag tillsammans med en släkting köpt en restaurang – Stångs Magasin – i Linköping, och det året startade jag också ett företag inom utomhusskyltföretag tillsammans med min svägerska, berättar Mattias.

2014, samma år som han definitivt la av med hockeyn, upptäckte han start up-världen. 

- Det här var något jag verkligen fastnade för direkt, säger Mattias. Just att komma in tidigt i ett företagas utveckling och jobba nära, tillsammans med passionerade entreprenörer. Det ger lite samma känsla som att spela hockey, det handlar om ihärdighet, vilja och ambition. 

Idag driver Mattias ett nätverk av så kallade affärsänglar i Linköping, tillsammans med några andra driftiga näringslivsprofiler. De kallar sig Linköpings Affärsänglar, LIAF, och verksamheten går ut på att investera i spännande företag som ligger tidigt i sin utvecklingsfas.

- Jag vill gärna jobba med hängivna och passionerade entreprenörer, säger Mattias. Man lär sig oerhört mycket själv genom att vara med i tidiga skeden, samtidigt som man förhoppningsvis kan bidra till företagen utveckling. Och för mig personligen känns det väldigt meningsfullt att få vara med och stödja företa och företagare som vill förändra saker till något bättre.

För närvarande intresserar sig Mattias främst för företag inom hälsa och well beeing. Han menat att det kan ge synergieffekter att fokusera på några specifika branscher eller sektorer.

- Men egentligen söker vi ganska fritt efter intressanta företag, säger Mattias. Det viktiga är att företaget har en tydlig idé och vill lösa något problem.

Som investerare vill Mattias ha en långsiktig strategi. Han menar att det tar tid att bygga upp ett framgångsrikt och fungerande företag, då kan man inte hoppa ut för tidigt. 

- Vi har ju hållit på med det här ”bara” i fyra år än så länge, så de flesta engagemangen rullar på. Men vi har gjort en så kallad exit* redan efter tre år, berättar Mattias. Det var ett bra läge med ett företag som blev uppköpt.

Mattias har en väl inarbetad relation med Swedbank sedan lång tid tillbaka.

- Det har varit min husbank länge. Och här i Linköping tycker jag att banken har en stor förståelse för start up-verksamhet och att hjälpa företag. Jag har fått mycket värdefullt stöd och hjälp via banken, framhåller Mattias. Inte minst i samband med att vi startade LIAF.

Mattias hör alltså till den kategori idrottare som fick avsluta sin idrottskarriär för tidigt på grund av skador. Men han hör till den ”lyckliga skara” som hittat en ny meningsfull inriktning på livet. 

- Ska man ge ett råd till unga idrottare på väg in i en proffskarriär så tycker jag absolut man ska satsa på sin utbildning parallellt med idrotten, säger Mattias. I alla fall så lång det är möjligt. En utbildning att falla tillbaka på blir som en försäkring och trygghet att falla tillbaka på om inte idrottskarriären blir som man tänkt sig. Jag har en känsla av att dagens unga är bättre på det här än vad som var fallet när jag var i den situationen. Många är mer medvetna idag, samtidigt som nya tekniska lösningar gör det möjligt att studera på ett friare sätt, det är väldigt bra. 

Slutligen då lite hockey! Följde du senaste VM-turneringen där Sverige och Tre kronor försvarade sitt VM-guld?

- Absolut! Och visst blir man imponerad. Den här nya unga generationen kan ju bli hur bra som helst. Men det finns en förklaring till att Sverige år efter år lyckas hålla sig i absoluta världstoppen, trots att vi är ett litet land med bara 10 miljoner invånare. Vi har en väldigt stark organisation och en fantastisk ungdomsverksamhet i alla föreningar runt om i landet. Traditionen är stark och det har så länge man kan minnas funnits förebilder för de yngre att se upp till. I föreningarna har man bra processer för arbetet, man jobbar hårt och ställer upp för varandra – det ger framgång.

* exit innebär att en ägare säljer hela eller delar av sitt innehav i ett företag. Uttrycket används ofta om entreprenörer som har sålt sitt bolag och tjänat pengar på affären, men en exit kan också göras av investerare.